Direkcija za uspeh

DA LI ZNATE SVOJU DIREKCIJU ZA USPEH?

Prekovremeni rad, neadekvatna zarada, loši međuljudski odnosi, tenzija u kancelariji, rastrzanost između ambicija i sigurnosti, stres koji se tako lako „okači“ na leđa, isprati nas kući, pa se čak i tamo smelo razbaškari i vrlo rado nas pritisne, naročito u predelu vrata. Zvuči poznato?

Kako je moguće da smo svi, pre ili kasnije, prošli kroz ove situacije, a da opet svako od nas ima svoju neku viziju posla iz snova i profesionalnog i ličnog uspeha? U kom tačno trenutku smo odustali od nekih svojih ciljeva i životnih načela i pristali na uslove koji izazivaju toliko nezadovoljstvo u nama?

Nećemo vam tvrditi da ćete do kraja ovog teksta doći do konačnog rešenja koje će učiniti da svi vaši problemi samo odjednom nestanu. Ono što možemo da vam tvrdimo je da ćemo vam pružiti neke nove vidike, a vi ćete biti ti koji će izabrati da li je to vaša direkcija za uspeh.

Šta je Direkcija za uspeh?

Direkcija za uspeh je paket personalizovanih edukacija koje imaju za cilj da podrže osobe da brže, lakše i jednostavnije ostvare profesionalne i lične ciljeve. Zvuči jednostavno? I jeste. Zvuči komplikovano? I jeste.

Ali idemo redom!

Naime, sama reč direkcija ukazuje na neki pravac ili smer. I upravo u tome leži suština. Ukoliko želite da promenite određene stvari na profesionalnom ili ličnom planu, pažljivo kreirana edukacija će vam pomoći da zauzmete najbolji mogući pravac i smer koji vas vode ka cilju. Na putu do uspeha važnu ulogu igraju pravac razmišljanja, komunikacije i ponašanja, kao i smer motivacije. Male i suptilne promene mogu da naprave veliku razliku u tome kako se osećate, koliko postižete, kako se predstavljate i kako vas drugi doživljavaju. 

Zatim, šta je uspeh? Uspeh nema preciznu definiciju, nije nešto što je univerzalno i nešto gde se svi moramo složiti. Takođe, uspeh se ne mora meriti samo prema nametnutim društvenim normama. Uspeh može biti sasvim lična kategorija, vrednovanje i razumevanje šta je baš toj određenoj osobi važno i koji su njeni kriterijumi za uspeh. I sami znate da to nisu uvek samo merljive i materijalne stvari poput stanova, automobila, cifara na računu, broja zaposlenih u firmi i slično. Uspeh se često posmatra kroz lični osećaj zadovoljstva, željenih emocija, osećaja ispunjenosti i sreće koji su uvek individualni. Možemo reći da pravi uspeh uvek obuhvata više životnih aspekata i uključuje materijlnu i nematerijalnu stranu.

Direkcija za uspeh vam pomaže da otkrijete koja je vaša definicija uspeha i podržava vas da u kraćem roku i na jednostavniji i lakši način dođete do svojih ciljeva. S obzirom da čitate ovaj tekst, vi ste već napravili prvi korak i izdvojili se „iz mase“. Ovo jeste mesto za vas. 

Kako je nastala Direkcija za uspeh?

Nije tajna da su najbolje ideje i izumi nastali iz ličnih problema i poteškoća. Određena nezadovoljstva prouzrokovana generalno atmosferom u kompanijama, međuljudskim odnosima u poslovnom okruženju, izostankom adekvatnog feedback-a i efikasnog karijernog vođenja, bila su glavni „okidač“ za nastanak Direkcije za uspeh.

Verica Mijović, Osnivač “Direkcije za uspeh”, Trener poslovnih i razvojnih veština, Autor personalizovanih edukacija, NLP Trener.

Tragala sam za osobom koja bi me svojim znanjima i iskustvom podržala i osnažila u izazovnim situacijama u karijeri, nekog ko bi mi pomogao da lakše pronađem novi posao, da brže napredujem u kompaniji, da se na pravi način pripremim za intervjue i pregovore za bolju platu i uslove, ko bi me ohrabrio u vođenju velikih i inovativnih projekata, pomogao u donošenju važnih odluka, otklonio nedoumice u vezi sa pokretanjem sopstvenog posla i načinima kako da ga razvijam. Zanimalo me kako da unapredim svoju komunikaciju, svoje prezentacije i javne nastupe, šta da promenim u svom razmišljanju i organizovanju kako bih bila bolja osoba, menadžer i lider i kako bih bolje upravljala timovima, procesima, stresom i emocijama i minimizirala nezadovoljstvo na dnevnom nivou. Želela sam da se neko posvećeno bavi mojim pitanjima, razmišljanjima, poteškoćama i otporima i da prati moj razvoj.

Tragajući za tom osobom, samostalno sam širila svoje znanje, usavršavala postojeće veštine i savladavala nove, išla na brojne edukacije i dobila međunarodno priznate sertifikate… U jednom trenutku sam samo shvatila da sam ja postala ta osoba. Neko ko ima kapacitet i potencijal da bude oslonac i podrška svim tim ljudima koji se osećaju kao što sam se nekad osećala i ja u najrazličitijim situacijama. Napustila sam korporativni svet i osnovala Direkciju za uspeh.

Kakve edukacije nudi Direkcija za uspeh?

Naše edukacije nisu one na koje ste možda navikli, nisu jednodnevne ili dvodnevne i nisu tipske i univerzalne. Naše edukacije su programske i traju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Mi osmišljavamo i vodimo personalizovane edukacije za klijente. Kreiramo ih tek kada istražimo klijentove potrebe i zajednički definišemo ciljeve, kriterijume i rokove. Sve detalje edukacije usaglašavamo pre ulaska u proces, dok tokom edukacije pratimo brzinu usvajanja i dodatno prilagođavamo dinamiku na osnovu povratnih informacija.

Značajna odlika naših edukacija je fleksibilnost koja se ogleda u svim aspektima – od izbora tema i sadržaja, preko dinamike i termina, do izbora lokacije i cene. To znači da klijent, ukoliko želi, u svemu ima mogućnost izbora. Takođe, važna odlika je da se tokom programa poštuju principi učenja odraslih što čini da su edukacije interaktivne, interesantne i iskustvene. Upravo zato se realizuju u kraćim vremenskim intervalima (sesija traje dva sata) sa vremenom između sesija od nekoliko dana koje služi za praktičnu primenu i iskustveno učenje. Pored toga, naše edukacije odlikuje podrška edukatora tokom čitavog perioda edukacije u vidu dostupnosti 24/7 za konsultacije putem telefona, mejla ili aplikacija.

Direkcija za uspeh u svojoj ponudi ima sedam programa:

  • JOB HUNTING – personalizovana edukacija za zapošljavanje i razvoj karijere
  • ADVANCED COMMUNICATION – personalizovana edukacija za unapređenje komunikacionih veština
  • EXCELLENT PRESENTATION – personalizovana edukacija za unapređenje prezentacionih veština i medijskog nastupa
  • TIME & ENERGY MANAGEMENT – personalizovana edukacija za upravljanje vremenom, energijom i stresom
  • KEY SUCCESS FACTORS – personalizovana edukacija za definisanje ličnih i profesionalnih faktora za uspeh (ciljeva, vrednosti, uverenja, motivacije, strategije…)
  • COACHING SESSIONS – personalizovana edukacija za rešavanje konkretnih problema ili poteškoća pomoću koučing tehnika
  • NLP EXPERINCE – personalizovana edukacija za praktičnu primenu NLP metodologije u svakodnevnom životu i radu

Kako izgleda jedna sesija?

Prvoj sesiji edukacije prethodi sastanak na kom se edukator upoznaje sa klijentom i njegovim potrebama, željama i izazovima, na osnovu čega se kreira personalizovana edukacija i daje ponuda. Nakon dostavljene ponude usaglašavaju se ciljevi, kriterijumi i rokovi, a po prihvatanju ponude, klijent već na prvoj sesiji započinje proces edukacije. Sadržaj koji je dogovoren obrađuje se na relaksiran i interaktivan način, razgovor teče prirodno, prijateljski, pozitivno, u duhu potpunog razumevanja i srdačnosti. Uz određenu dozu spontanosti i humora, stvara se prijatna atmosfera za opuštenu komunikaciju, ležerno usvajanje novih znanja, kao i brzu primenu istih. U prilog tome govori i najčešći komentar naših klijenata: „Vreme je zaista proletelo!“

Svaka sesija sadrži teorijsku osnovu i praktičnu primenu sa primerima iz ličnog iskustva edukatora i klijenta. Zatim slede vežbe i zadaci u okviru radionice, kao i diskusija nakon nje. Tokom dva sadržajna sata, klijent sa edukatorom razgovara, postavlja pitanja, radi vežbe, rešava nedoumice. Na kraju se teme zatvaraju i klijent dobija zadatke do sledeće sesije. U periodu između sesija, klijent može konsultovati edukatora u vezi sa zadacima. Svaki naredni susret počinje analizom prethodnog i povratnim informacijama za urađene zadatke, a potom se obrađuju nove teme. Do kraja poslednje sesije, klijent je dobio povratne informacije za sve ostvarene promene sa smernicama za dalji rast i razvoj, kao i sertifikat kojim se potvrđuje uspešno završena edukacija.

Kakva poboljšanja mogu da očekujem nakon završenog programa?

Kako se programi kreiraju u skladu sa potrebama i afinitetima pojedinca, a sam cilj edukacije definiše na uvodnom sastanku, tako se i rezultati razlikuju od osobe do osobe.

Ilustracije radi, program JOB HUNTING je osmišljen tako da vas edukuje kako da samostalno i aktivno razvijate svoju karijeru. U skladu sa tim, ovaj program vam može dati uvid u profesionalnu orijentaciju i odgovoriti vam na pitanje da li ste na dobrom putu ili biste trebali nešto da menjate i šta tačno. Dobijate nove alate za traženje posla – CV, propratna i motivaciona pisma i LinkedIn profil, kao i znanja kako da ih samostalno uređujete. Zatim, program JOB HUNTING vas u potpunosti priprema za proces selekcije i razgovore za novi posao, kao i pregovore za bolje uslove. Dobijate konkretne smernice kako da se ponašate u svakoj od situacija – na sastancima, u telefonskim razgovorima, video pozivima i na intervjuima kada ih vode osobe koje su na različitim pozicijama. Stičete neophodna znanja u vezi sa kompanijom i pozicijom za koju konkurišete i uviđate koliko je to dobra prilika za vas. Upoznajete se sa listom najčešćih pitanja, kao i onim neuobičajenim i izazovnim pitanjima i dobijate znanja i smernice kako da formulišete najbolje moguće odgovore na svako od njih. Saznajete koja su vaša prava i odgovornosti kao kandidata i na koji način se možete zaštititi od neprijatnih ili diskriminišućih pitanja. JOB HUNITNG vam otklanja nedoumice poput onih: koliku platu da tražim, šta da odgovorim na ovo ili ono pitanje, šta ja da njih pitam i slično. Takođe, dobijate odgovore na neka važna pitanja: da li da ostanem u ovoj kompaniji ili da tražitm drugi posao, da li da započnem sopstveni biznis (i koji). Ako ste preduzetnik, JOB HUNTING vam daje konkretne smernice kako da razvijate sebe i svoj posao i šta tačno da preduzmete.

Možda najvažnije što vam JOB HUNTING donosi jeste intenzivan osećaj motivacije, sigurnosti i samopouzdanja i izgradnja pobedničkog stava nakon sveobuhvatne i posvećene pripreme za uspeh koji vam predstoji.

Šta je uspeh?

I da se vratimo tamo gde smo i počeli. Da sad možemo da čujemo sve vaše odgovore na ovo pitanje, verujemo da bi bilo mnoštvo kreativnih i zanimljivih odgovora. Isto tako verujemo da bi se mnogi od vas dobro zamislili pre nego što bi bilo šta odgovorili.

Istina je da je uspeh veoma subjektivna stvar, jer nemamo svi iste želje, a ni potrebe. Ali, ukoliko ste svesni svojih želja i potreba i ako se aktivno zalažete da ih ostvarujete, onda ste na dobrom putu. Ako znate šta vam je važno u životu i nastojite da živite u skladu sa tim svojim vrednostima, svakako da ste na pravom putu. Ako možete da kažete da ostvarujete svoje želje i da živite ispunjenim životom, to je zaista uspeh. Ako ste posvećeni stalnom ličnom i profesionalnom razvoju, a posebnu pažnju vam privlači tema samoaktualizacije, vi ste vrlo verovatno na putu najvećih uspeha.

Ako se pak niste pronašli u prethodnim redovima, a želite da se poistoveti sa nekim od njih, onda ćemo zajedno da stignemo do toga.

Mi znamo da je vera u uspeh pola uspeha. I znamo da je priprema za uspeh – druga polovina.

Naš posao je da vas motivišemo i pripremimo za profesionalne i lične uspehe.

Napišite svoj komentar